ŁOSOŚ Z PIEKARNIKA.

NA FASOLCE Z KOPERKOWYM PESTO. Wszyscy szaleją na Open’er Festival i jedzą smażona rybę. Ja zdecydowanie idę w zdrowsze klimaty – wybieram łososia, z którym idealnie komponuje mi się wczorajsze koperkowe pesto.  PRZEPIS TU. Łosoś jest źródłem kwasów omega-3, które mają zbawienny wpływ na nasz układ krążenia. Wpływają na obniżenie…

PESTO KOPERKOWE – poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów

Pyszne zielone pesto!!!! Zamiast bazylii soczysty koperek od mamy – z przydomowego ogródka. Koperek zawiera olejki eteryczne, które wpływają na wydzielanie soków żołądkowych, przez co poprawia trawienie. Bardzo dobry na wzdęcia. Bogaty w witaminę C w żelazo, wapń i fosfor. Smacznego! Jutro rybka. Łosoś z koperkowym pesto. Składniki: Pęczek koperku25g orzeszków piniowych70ml…

KOKTAJL TRUSKAWKOWY – poprawia przemianę materii, odtruwa, poprawia pracę mięśni.

Sezon truskawkowy dobiega końca. Żegnam go pysznym koktajlem na bazie tych cudownych owoców i mleka migdałowego. Truskawki są źródłem witaminy C, mają jej więcej niż cytryna, a zawartość wapnia i fosforu wzmacnia kości i zęby.  Składniki: 200g truskawek2/3 szklanki mleka migdałowego1 łyżeczka siemienia lnianego1 łyżka otrębów owsianych1 łyżka płatków migdałowych Sposób przyrządzenia: Truskawki…

GRAHAMKOWE JAGODZIANKI – bogate w błonnik, minerały i witaminy z grupy B

Dzisiaj udało mi się dorwać ekologiczną mąkę graham. W związku z trwającym sezonem jagodowym postanowiłam upiec i zaprezentować przepyszne, zdrowe jagodzianki.  Mąka graham jest zdecydowanie lżejsza od maki razowej, dlatego idealnie nadaje się do słodkich wypieków, nie tracąc przy tym swych cudownych właściwości. Jako, że jest to mąka z niepełnego przemiału, obfituje w…

MIODOWA PIERŚ Z KURCZAKA z ziemniakami w mundurku i groszkiem cukrowym.

Zawsze wracając z pracy przechodzę koło osiedlowego warzywniaka, do którego często zaglądam. Dziś rzucił mi się w oczy groszek cukrowy, który idealnie komponuje się z pieczonymi młodymi ziemniakami i grillowaną piersią z kurczaka. Groszek cukrowy zawiera kwas foliowy, który zmniejsza gromadzenie się we krwi homocysteiny – czynnika ryzyka rozwoju zmian miażdżycowych…

CHŁODNIK Z BOTWINKI – dobry na apetyt i nerwy, zwalcza komórki nowotworowe, odmładza.

Idealną zupą na letnie upały jest dla mnie chłodnik z botwinki. Choć pogoda nie dopisuje nie mogłam się powstrzymać przed zakupem jej w lokalnym warzywniaku.  Duża dawka witaminy C i krzemu, sprzyja powstawaniu kolagenu, dzięki czemu przedłużamy młodość, a zawartość betacyjaniny (dzięki niej botwinka ma tak wspaniały kolor) chroni przed nowotworami. Polecam i Smacznego!!! …

KOKTAJL JAGODOWY – dobry na wzrok, wzmacnia naczynia krwionośne, chroni przed wolnymi rodnikami.

Oto obiecany wczoraj koktajl jagodowy. Jest przepyszny!!!!Dodatek otrębów wzbogacił go o błonnik nierozpuszczalny w wodzie-idealny na poprawę motoryki jelit, migdały i siemię lniane są bogatym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych. Polecam i Smacznego!!!!!! Składniki: 100g jagód100g truskawek150ml kefiru 2% tłuszczu (kefir można zastąpić mlekiem sojowym, migdałowym lub owsianym)1 łyżeczka siemienia lnianego1 łyżeczka otrębów pszennych1…

PIEROGI pszenno-żytnie z JAGODAMI.

Już się pojawiły !!!!! Może cena jeszcze nie jest przystępna ale nie mogłam się powstrzymać. Kupiłam 0,5 kg. Część wykorzystałam na przepyszne pszenno-żytnie pierogi a z pozostałej zaserwuję jutro orzeźwiający, zdrowy koktajl. Oto przepis na pierogi pszenno-żytnie z jagodami. Smacznego! Składniki:  (z podanej ilości wychodzi ok 20 pierogów) 75g mąki pszennej…

KONFITURA TRUSKAWKOWA – dobra na reumatyzm, wzmacnia organizm

Z okazji kończącego się sezonu na truskawki stwierdziłam, że trzeba go przedłużyć. Mianowice zrobić pyszną, a zarazem bardzo zdrową konfiturę. Taki mały przysmaczek truskawkowy będzie zawsze można otworzyć w zimowe dni i poczuć zapach lata. Smacznego! Składniki: 900g truskawek50g syropu z agawy w proszku1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub laska wanilii Sposób…