DIETETYCZNA LASAGNE 230 kcal?

TAK. OTO CUKINIOWA LASAGNE Z MIĘSEM.

Osobiście uwielbiam lasagne. Dziś postanowiłam zrobić jej odchudzoną wersję.

Zamiast makaronu użyłam plastrów cukinii i pozbyłam się ciężkiego beszamelu.

Klasyczna lasagne ma ok 550-600 kcal, moja wersja połowę mniej a jest równie pyszna.

Zresztą sami spróbujcie.

Polecam i Smacznego !!!

Składniki: (2 porcje)

  • 1 cukinia ok 200g (najlepiej żeby była w miarę prosta)
  • 140g chudego mięsa wołowego (ja użyłam polędwicy)
  • 2 duże pieczarki (150g)
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ½ średniego pomidora
  • 1 duży suszony pomidor
  • 20g tartego sera Grana Padano
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, słodka czerwona papryka
  • świeże listki bazylii

Sposób przyrządzenia:

Cukinię pokroić w cienkie (ok 0,5 cm) plastry – ok 12 (ja do tego celu użyłam specjalnej tarki), oprószyć solą i odstawić na ok 15 minut.

W międzyczasie na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę i suszonego pomidora, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, oprószyć solą.

Dusić do momentu, aż wyparuje nadmiar wody.

Dodać sparzonego i pokrojonego w kostkę pomidora bez skórki, mielone mięso, koncentrat pomidorowy, przyprawy.

Dusić ok 15 minut.

Mięso ma być dokładnie wysmażone. Na koniec duszenia dodać posiekaną bazylię i wymieszać.

Plastry cukinii opłukać wodą wysuszyć. Grillować z obydwóch stron na patelni grillowej lub grillu elektrycznym.

Małe naczynia ceramiczne (można użyć dużych kokilek) posmarować olejem, na dno wyłożyć 3 plasterki cukinii, na nie wyłożyć mięso, posypać serem, przykryć plastrem cukinii, wyłożyć kolejną warstwę mięsa i sera.

Przykryć 2 plastrami cukinii.

Zapiekać pod przykryciem ok 25 minut w 200 oC.

Wartość odżywcza i energetyczna: (1 porcji)

Energia: 230kcal
Białko: 23g
Tłuszcze: 13g
Węglowodany: 6g
Błonnik: 4g

Chcesz skonsultować swoją dietę?

Zadzwoń – chętnie porozmawiam: 784 286 331

Lub napisz – na pewno odpiszę: FORMULARZ

Komentarze