KREM Z DYNI I MARCHEWKI Z LIMONKĄ

Pogoda za oknem nie rozpieszcza, szaro, buro i ponuro. Moje samopoczucie też nie najlepsze, nie mam ochoty na nic łącznie z gotowaniem. Dzieciaki z katarem w domu, więc na "pichcenie" nie zostaje za dużo czasu. Powiem szczerze, że totalnie nie chciało mi się wymyślać drugiego dania, więc na obiad była…

PLACUSZKI DYNIOWE

Mogę śmiało powiedzieć, że doszłam do perfekcji jeżeli chodzi o wegańskie racuchy. Wiem już jaka powinna być konsystencja ciasta. Podstawą dobrych puszystych, wegańskich placuszków jest odpowiednia ilość sody i proszku do pieczenia, zamiast jajek zawsze dodaję nasiona chia, które idealnie wiążą ciasto. Sezon na dynię już wystartował z tego względu…

PIEROGI ZE ŚLIWKAMI

Pewnie już zauważyliście, że należę do osób, które preferują słodkie smaki. Od kiedy pamiętam uwielbiałam wszystko co mączne: naleśniki, racuchy, pierogi. Ta miłość pozostała ze mną do dzisiaj. Powiem szczerze, że pierwszy raz robiłam pierogi ze śliwkami i jak zawsze nie zawiodłam się, zresztą pierogi smakują mi w każdej odsłonie.…

SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I SKWARKAMI Z TOFU

Jak jeszcze byłam mięsożercą jednym z moich ulubionych połączeń w okresie majowym były szparagi zapieczone w szynkę parmeńską, upieczone na złoty kolor. Nie wiem czy próbowaliście kiedyś robić skwarki z wędzonego tofu, wychodzą obłędne, nawet mój teść, zagorzały mięsożerca był pewny, że je prawdziwy boczek. Nie jest to sałatka, którą…

WIOSENNE OWOCE POD KRUSZONKĄ

Wiosna w pełni. Na straganach pełno nowalijek, które uwielbiam. Pojawiły się też pierwsze polskie truskawki, pewnie z pod folii, ale w smaku przepyszne. Dla mnie połączenie rabarbaru i truskawek nie ma sobie równych. Nie będę pisać o ich zaletach bo szykuję na to osobny wpis, dodam jedynie, że są to…

WEGAŃSKI SMALCZYK ZE SKWARKAMI Z TOFU

Kiedy jeszcze jadłam mięso pamiętam, że jedną z moich większych słabości był domowy smalec z dużą ilością cebuli i skwarek z boczku. Nie jem już mięsa ponad 4 lata, zrezygnowałam z powodów ideologicznych i środowiskowych. Nie ukrywam, że uwielbiałam mięso i dalej w mojej roślinnej kuchni szukam smaku "umami". Must…

Przepis na odchudzającą zupę krem z cukinii.

Wstęp: Lekka, pyszna zupa idealna dla osób dbających o swoją figurę. Cukinia jest bogata w karoten, wapń i potas. Jest warzywem, które nie kumuluje metali ciężkich, którymi często są skażone inne warzywa. Ze względu na bardzo niską kaloryczność ok 16 kcal/100g jest idealna w dietach odchudzających.  Polecam i Smacznego !!!…

Przepis na sałatkę nicejską

Wstęp: Witam po krótkiej przerwie. Powracając późnym popołudniem z wakacji, po wielu godzinach w podróży nie chce się nikomu chyba przyrządzać nic co zajmuje dużo czasu. Przygotowałam więc szybką, ale przepyszną sałatkę, z wieloma dodatkami, ale łączącymi się idealnie.Polecam i Smacznego !!! Wartość odżywcza i energetyczna:   Energia: 247 kcal  Białko: 20g  Tłuszcze: 16g  Węglowodany: 6g  Błonnik: 3g Składniki: 1 mała…

Przepis na pierogi z zielonym serkiem ricotta.

Wstęp: Proponowane we wcześniejszym wpisie pesto z rukoli można wykorzystać nie tylko do chleba czy makaronów. Dziś np. wykorzystam je by zrobić pyszne pierożki z nadzieniem na bazie sera ricotta.  Polecam i Smacznego !!!  Wartość odżywcza i energetyczna: (1 porcji)   Energia: 290 kcal  Białko: 18g  Tłuszcze: 20g  Węglowodany: 46g  Błonnik: 4,0g Składniki na ciasto: 100g mąki krupczatki25g mąki z ziaren amarantusa125g mąki…

Przepis na pesto z rukoli.

RUKOLOWE PESTO – działa antynowotworowo, wzmacnia odporność. Wstęp: Ostatnio w prezencie dostałam parmezan przywieziony prosto z Włoch. Zajrzałam do lodówki, w której znalazłam rukolę, w szafce zawieruszyły się orzeszki piniowe i tak powstało zdrowe, aromatyczne pesto.  Co można napisać o rukoli…. na pewno to, że ma dużo więcej witamin i minerałów niż sałata lodowa. Zawarte w niej…