Dziś polecam dobrze schłodzony deser czyli jogurt z musli. Idealnie nadaje się dla osób dbających o figurę.
Ja użyłam owców leśnych i nektarynki, a kwasowość jogurtu przełamałam dodatkiem ekstraktu waniliowego i świeżo zrobionego musli. Deser jest pyszny i lekki.
Polecam i Smacznego !!!
![](https://karmnikzdrowiablog.files.wordpress.com/2016/08/07634-desertjogo1.jpg?w=400&h=268)
Składniki jogurtu z musli:
- ½ średnie nektarynki
- 4 łyżki malin
- 2 łyżki borówki amerykańskiej
- 100g jogurtu naturalnego
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego
Na musli: (2 porcje)
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżka płatków orkiszowych
- 1 łyżeczka otrębów pszennych
- 1 łyżeczka płatków migdałowych
- 1 łyżeczka słonecznika
- 1 łyżeczka rozgniecionych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka syropu klonowego
![](https://karmnikzdrowiablog.files.wordpress.com/2016/08/9542b-deserjogomix.jpg?w=400&h=206)
Sposób przyrządzenia:
Suche składniki musli wymieszać z syropem klonowym.
Zapiekać ok 10-15 minut w piekarniki nagrzanym do 200 o C.
Nektarynkę pokroić w kostkę, jogurt naturalny wymieszać z ekstraktem wanilinowym.
W pucharku układać na przemian jogurt z owocami.
Odstawić do lodówki w celu schłodzenia. Przed podaniem posypać musli.
![](https://karmnikzdrowiablog.files.wordpress.com/2016/08/8d3b2-desertjogo4.jpg?w=291&h=400)
Wartość odżywcza i energetyczna:
Energia: 196kcal
Białko: 8g
Tłuszcze: 7g
Węglowodany: 26g
Błonnik: 7g