Jak przygotować OWOCOWY JOGURT Z MUSLI

Dziś polecam dobrze schłodzony deser czyli jogurt z musli. Idealnie nadaje się dla osób dbających o figurę.

Ja użyłam owców leśnych i nektarynki, a kwasowość jogurtu przełamałam dodatkiem ekstraktu waniliowego i świeżo zrobionego musli. Deser jest pyszny i lekki. 

Polecam i Smacznego !!!

Składniki jogurtu z musli:

  • ½ średnie nektarynki
  • 4 łyżki malin
  • 2 łyżki borówki amerykańskiej
  • 100g jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego

Na musli: (2 porcje)

  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżka płatków orkiszowych
  • 1 łyżeczka otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka słonecznika
  • 1 łyżeczka rozgniecionych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka syropu klonowego

Sposób przyrządzenia:

Suche składniki musli wymieszać z syropem klonowym.

Zapiekać ok 10-15 minut w piekarniki nagrzanym do 200 o C.

Nektarynkę pokroić w kostkę, jogurt naturalny wymieszać z ekstraktem wanilinowym.

W pucharku układać na przemian jogurt z owocami.

Odstawić do lodówki w celu schłodzenia. Przed podaniem posypać musli.

Wartość odżywcza i energetyczna: 
Energia: 196kcal
Białko: 8g
Tłuszcze: 7g
Węglowodany: 26g
Błonnik: 7g

Komentarze