Przepis na pyszną, zdrową sałatkę ze szpinakiem i  malinami.

Wstęp:

Lato jest zawsze w pełni…. chociaż w styczniu bardziej w Sydney niż w Warszawie. Tak czy inaczej, oto pomysł na pyszną, zdrową, letnią sałatkę z malinami. Znajdziemy w niej szpinak – źródło żelaza, potasu i przeciwutleniaczy, maliny – zawierające błonnik rozpuszczalny w wodzie, który obniża poziom cholesterolu, nerkowce, które zawierają cynk korzystnie wpływający na skórę. 

Polecam i Smacznego!!!!

Składniki:

  • 2 garście szpinaku
  • ½ opakowania Camemberta (ja użyłam light)
  • 150g malin
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • sos balsamiczny

Składniki na sos:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • syrop klonowy
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Szpinak opłukać, wysuszyć i wyłożyć na talerz.

Nerkowce uprażyć na patelni, następnie posiekać.

Camemberta pokroić na kilka ćwiartek.

Na szpinaku poukładać ser, maliny, posiekane nerkowce wszystko skropić sosem i polać sosem balsamicznym.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 305 kcal
Białko: 19g
Tłuszcze: 18g
Węglowodany: 15g
Błonnik: 11g

Komentarze