SAŁATKA Z PIECZONĄ DYNIĄ

Jak co roku ogarnął mnie kulinarny szła dyniowy. Myślę, że mniej więcej co drugi dzień w moim menu jest dynia. Dziś polecam szybką sałatkę z dynią i ciecierzycą w sosie orzechowym. Dla przełamania nieco mdłego smaku dyni i ciecierzycy dodałam kwaskowate ziarna granatu. Sałatka jest takim moim jesiennym przysmakiem, który króluje w naszym domu na kolacje o tej porze roku. Smacznego!!!

Wartość odżywcza i energetyczna 1 porcji

  • Kcal: 307 kcal
  • Białka: 12  g
  • Tłuszcze: 13,3 g
  • Węglowodany: 29 g
  • Błonnik: 12,1 g

Składniki: 2 porcje

  • 4 garście rukoli
  • 120g ciecierzycy konserwowej
  • 300g dyni Hokkaido
  • ½ małego granata
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • ¼ łyżeczki papryki chili
  • Pieprz

Na sos:

  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Dynię obrać i pokroić w mało kostkę, przełożyć do miski, dodać odsączoną ciecierzycę, oliwę z oliwek, 1 łyżkę sosu sojowego, mieloną słodką paprykę, pieprz. Wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach przez ok 10 minut, następnie ustawić funkcję grilla na 250 stopni tak żeby warzywa się ładnie z wierzchu przyrumieniły. Z masła orzechowego, pozostałego sosu sojowego, czosnku, soku z granatu, syropu klonowego przygotować sos. Rukolę wyłożyć na talerz, rozłożyć upieczone warzywa, posypać ziarnami granatu i polać sosem

Komentarze