WIOSENNE OWOCE POD KRUSZONKĄ

Wiosna w pełni. Na straganach pełno nowalijek, które uwielbiam. Pojawiły się też pierwsze polskie truskawki, pewnie z pod folii, ale w smaku przepyszne. Dla mnie połączenie rabarbaru i truskawek nie ma sobie równych. Nie będę pisać o ich zaletach bo szykuję na to osobny wpis, dodam jedynie, że są to owoce o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych, dlatego warto wykorzystać ich moc. Dziś polecam to idealne połączenie zapieczone pod kruszonką. Smacznego!!!

Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji

Kcal: 459 kcal
Białka: 8 g
Tłuszcze: 27 g
Węglowodany: 42 g
Błonnik: 3,9 g

Składniki: 4 porcje

  • 2 gałązki rabarbaru
  • 200g truskawek
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki nasion chia

Kruszonka:

  • 6 łyżek płatków owsianych
  • ½ szklanki płatków migdałowych
  • ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 4 łyżki oleju kokosowego

Do podania:

  • 1 opakowanie jogurtu kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przyrządzenia:

Rabarbar pokroić w kostkę, truskawki w ćwiartki, przełożyć do miski, wymieszać z ksylitolem i nasionami chia. Rozłożyć w naczyniu do zapiekania. Składniki kruszonki umieścić w blenderze z ostrzem w kształcie litery S, miksować pulsacyjne. Powstałą kruszonkę delikatnie zagnieść i pokruszyć na owoce. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez ok 20-30 minut. Kruszonka ma się zarumienić. Porcję owoców podawać z jogurtem wymieszanym z ekstraktem waniliowym.

Komentarze