Z cyklu dietetyk poleca:

KOKTAJL LETNI – poprawia krążenie, oczyszcza z toksyn, chroni przed wolnymi rodnikami

Okres wakacyjny obfituje w owoce sezonowe, idealnie nadające się na pyszne, zdrowe koktajle.

Do mojego dietetycznego przepisu użyłam moreli obfitujących w beta-karoten – naturalny antyoksydant, chroniący nasz organizm przed wolnymi rodnikami, jagód i borówek zawierających flawonoidy korzystnie wpływające na układ krążenia, malin zawierających mnóstwo błonnika obniżającego cholesterol.

Jak sami widzicie proponowany przeze mnie koktajl to bomba witaminowa i zdrowotna. I to nie tylko kwestia smaku. Polecam i Smacznego !!!

Składniki:

  • 1 dojrzała morela
  • garść malin
  • 3 łyżki jagód
  • 3 łyżki borówki amerykańskiej
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 150ml napoju orkiszowo-migdałowego mocno schłodzonego (można zastąpić mlekiem sojowym, owsianym, ryżowym lub maślanką) 

Sposób przyrządzenia:

Owoce umyć, z moreli wyciągnąć pestkę, umieścić w blenderze (i nie mam na myśli pestki :)).

Dodać otręby i siemię lniane, napój. Zmiksować na jednolita konsystencję.

Wartość odżywcza i energetyczna: (z napojem orkiszowo – migdałowym)

Energia: 196kcal
Białko: 5g
Tłuszcze: 6g
Węglowodany: 29g
Błonnik: 11g

Chcesz skonsultować swoją dietę?

Zadzwoń – chętnie porozmawiam: 784 286 331

Lub napisz – na pewno odpiszę: FORMULARZ

Komentarze