KOKTAJL LETNI – poprawia krążenie, oczyszcza z toksyn, chroni przed wolnymi rodnikami
Okres wakacyjny obfituje w owoce sezonowe, idealnie nadające się na pyszne, zdrowe koktajle.
Do mojego dietetycznego przepisu użyłam moreli obfitujących w beta-karoten – naturalny antyoksydant, chroniący nasz organizm przed wolnymi rodnikami, jagód i borówek zawierających flawonoidy korzystnie wpływające na układ krążenia, malin zawierających mnóstwo błonnika obniżającego cholesterol.
Jak sami widzicie proponowany przeze mnie koktajl to bomba witaminowa i zdrowotna. I to nie tylko kwestia smaku. Polecam i Smacznego !!!
![](https://karmnikzdrowiablog.files.wordpress.com/2016/08/9658f-kok2.jpg?w=252&h=400)
Składniki:
- 1 dojrzała morela
- garść malin
- 3 łyżki jagód
- 3 łyżki borówki amerykańskiej
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 150ml napoju orkiszowo-migdałowego mocno schłodzonego (można zastąpić mlekiem sojowym, owsianym, ryżowym lub maślanką)
![](https://karmnikzdrowiablog.files.wordpress.com/2016/08/34091-kok1.jpg?w=248&h=400)
Sposób przyrządzenia:
Owoce umyć, z moreli wyciągnąć pestkę, umieścić w blenderze (i nie mam na myśli pestki :)).
Dodać otręby i siemię lniane, napój. Zmiksować na jednolita konsystencję.
![](https://karmnikzdrowiablog.files.wordpress.com/2016/08/6358d-kok3.jpg?w=388&h=400)
Wartość odżywcza i energetyczna: (z napojem orkiszowo – migdałowym)
Energia: 196kcal
Białko: 5g
Tłuszcze: 6g
Węglowodany: 29g
Błonnik: 11g