BAKŁAŻAN I CUKINIA… INACZEJ.

Witam. Ostatnio bardzo popularne są CINNABONS`y, szczególnie pyszne z piekarni The Hive w Tychach. Niestety są też bardzo kaloryczne. Pomyślałam żeby zrobić wersję zdrową, bardziej na słono z ulubionymi warzywami. Nie wiem jak je nazwać, ale myślę, że ten przepis na bakłażana i cukinię zasługuję na nazwę VEGABONSy bo idealnie pasuje.

Polecam i smacznego !!!

Składniki dietetycznego przepisu to:

  • 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 30 g świeżych drożdży
  • 70 ml oliwy z oliwek
  • 3 suszone pomidory
  • świeże oregano
  • 1 mała cebula
  • 1 płaska łyżeczka cukru brązowego
  • słodka czerwona papryka, pieprz, 1/2 łyżeczki soli

Na nadzienie:

  • 160g bakłażana pokrojonego w cienkie plastry
  • 250g cukinii pokrojonej w cienkie plastry
  • 80g sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu (startego na tarce lub drobno posiekanego-jeżeli kupimy w plasterkach)

Sposób przyrządzenia:

Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać pół szklanki ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże podrosły (na ok. 15 minut).

Na łyżce oliwy zeszklić drobno posiekane pomidory i oliwę z oliwek.

Do dużej miski przesiać mąkę.

Dolać do tego drożdże, resztę mleka, oliwę z oliwek, jajko, zeszkloną cebulę i pomidory, przyprawy i posiekane oregano.

Zagniatać przez ok. 10-15 minut aż ciasto zacznie odstawać od ręki.

Odłożyć na ok. 1,5 godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło.

W międzyczasie plastry bakłażana i cukinii posypać solą i odstawić na ok 15 minut.

Obficie spłukać wodą.

Grillować każdy plaster z obydwóch stron.

Stolnicę lub sylikonową matę podsypać mąką, zagnieść wyrośnięte ciasto jeszcze raz i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 0,5 cm.

Na rozwałkowanym cieście układać grillowane plastry, posypać serem i zwinąć w rulon.

Odciąć brzegi.

Rulon pokroić na 12 równych plastrów, które ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (należy zachować odstępy ok 2cm).

Pozostawić na ok 0,5 godziny do wyrośnięcia.

Piec w piekarniki nagrzanym do 180oC ok 40 minut.

Ja przez pierwsze 15 minut piekę przykryte szczelnie folią aluminiową. 

Wartość odżywcza i energetyczna: 1 vegabon (ok 75 – 80g)

Energia: 160kcal
Białko: 6,1g
Tłuszcze: 6,2g
Węglowodany: 17,6g
Błonnik: 2,2g

Chcesz skonsultować swoją dietę?

Zadzwoń – chętnie porozmawiam: 784 286 331

Lub napisz – na pewno odpiszę: FORMULARZ

Komentarze