GRAHAMKOWE JAGODZIANKI – bogate w błonnik, minerały i witaminy z grupy B

Dzisiaj udało mi się dorwać ekologiczną mąkę graham. W związku z trwającym sezonem jagodowym postanowiłam upiec i zaprezentować przepyszne, zdrowe jagodzianki. 
 Mąka graham jest zdecydowanie lżejsza od maki razowej, dlatego idealnie nadaje się do słodkich wypieków, nie tracąc przy tym swych cudownych właściwości. Jako, że jest to mąka z niepełnego przemiału, obfituje w błonnik, minerały i witaminy z grupy B. 

Składniki: (11 jagodzianek)

  • 400g mąki pszennej graham typ 1850
  • 20g drożdży
  • 150ml mleka 1,5%
  • 50g brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 50g masła
  • ok 130g jagód

Sposób przyrządzenia:

Masło roztopić. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką brązowego cukru , ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 minut. Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać resztę cukru, jaja, sól, wcześniej roztopione masło i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie połączyć składniki (ciasto będzie klejące). Przykryć czystą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (musi podwoić objętość). Wyrośnięte cisto wyłożyć na podsypany mąką blat i ponownie zagnieść. Ciasto podzielić na 11 równych części. Każdą z nich wypełnić 1 łyżką jagód i uformować. Odstawić na ok 20 minut, przykryte ściereczką. Każdą jagodziankę posmarować mlekiem i posypać delikatnie brązowym cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190oC przez ok 15 min.

Wartość odżywcza i energetyczna: 1 jagodzianki (ok 75g)

Energia: 190 kcal
Białko: 5,6g
Tłuszcze: 5,3g
Węglowodany: 31g 
Błonnik: 3g

Komentarze