JAJECZNICA Z KURKAMI

Kurki już się pojawiły, pomimo ceny nie mogłam przejść obok nich obojętnie. Jajecznica z kurkami to dla mnie i mojego męża prawdziwy, aromatyczny rarytas. 

Kurki jak to grzyby głównie zawierają wodę, dlatego są niskokaloryczne. Barwę zawdzięczają beta-karotenowi – związkowi, który ma silne właściwości przeciwutleniające – chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami, które są przyczyną powstawania chorób układu krążenia, nowotworów i szybszego starzenia się organizmu. 

Polecam i Smacznego!!!!

Składniki: (2 porcje)

  • 3 jajka
  • 50g kurek
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Cebulę pokroić w drobną kostkę, kurki dokładnie umyć. Na rozgrzanym oleju rzepakowym zeszklić cebulę, dodać kurki, oprószyć solą, dusić ok 10 minut. Dodać jajka i mieszać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wartość odżywcza i energetyczna (1 porcji):

Energia: 165kcal
Białko: 10g
Tłuszcze: 12,5g
Węglowodany: 4,0g
Błonnik: 0,5g

Chcesz skonsultować swoją dietę?

Zadzwoń – chętnie porozmawiam: 784 286 331

Lub napisz – na pewno odpiszę: FORMULARZ

Komentarze