PYSZNY I ZDROWY KREM Z BOBU

Dobry na cholesterol, odtruwa, ułatwia trawienie.

Zupy dla mnie najlepiej smakują w postaci kremu – koniecznie z warzyw sezonowych. W związku z rozpoczęciem sezonu na bób dziś proponuję przepysznie zieloną zupę – „BOBOWĄ”.

Oto przepis na zdrową i pyszną zupę krem z bobu:

Bób należy do suchych nasion strączkowych o stosunkowo niskiej kaloryczności, dlatego jest bardzo dobry dla osób odchudzających się. Duża zawartość błonnika idealnie poprawia pracę jelit 
i obniża cholesterol. Zawiera bardzo dużo folianów, dlatego w sezonie powinny go jeść kobiety planujące zajść w ciąże lub w niej będące. Bób natomiast nie jest wskazany dla osób cierpiących na dnę moczanową, ponieważ zawiera bardzo dużo puryn.  

A na drugie danie, na przykład:

Pyszna pierś z kurczaka z ziemniakami.

Polecam i Smacznego  !!!

Składniki: 4 porcje

  • 2,5 szklanki bobu
  • 4-5 małych ziemniaków
  • 2 małe cebule
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • młoda włoszczyzna (3 małe marchewki, 1 mała pietruszka, 1 małe seler, por)
  • 1 kostka rosołowa (ja użyłam ekologicznej)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • pieprz
  • 1 litr wody

Sposób przyrządzenia:

Do garnka wlać wodę, zagotować.

W międzyczasie umyć włoszczyznę, ziemniaki i bób.

Do gotującej się wody wrzucić obrane ze skórki warzywa wraz z bobem i gotować ok 15-20 minut.

Przecedzić wywar.

Wyciągnąć ziemniaki i bób.

Na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać rozgnieciony ząbek czosnku, pokrojone w kostkę ziemniaki i obrany bób.

Chwilę poddusić zalać 2,5 szklani wywaru.

Zagotować i zmiksować na jednolitą konsystencję. Doprawić do smaku. Podawać z kleksem jogurtu naturalnego i grzankami.

Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcja -ok. 250ml – bez grzanek

Energia: 95kcal
Białko: 5,5g
Tłuszcze: 1,8g
Węglowodany: 10g
Błonnik: 3g

Chcesz skonsultować swoją dietę?

Zadzwoń – chętnie porozmawiam: 784 286 331

Lub napisz – na pewno odpiszę: FORMULARZ

Komentarze