KONFITURA TRUSKAWKOWA – dobra na reumatyzm, wzmacnia organizm

Z okazji kończącego się sezonu na truskawki stwierdziłam, że trzeba go przedłużyć. Mianowice zrobić pyszną, a zarazem bardzo zdrową konfiturę. Taki mały przysmaczek truskawkowy będzie zawsze można otworzyć w zimowe dni i poczuć zapach lata. Smacznego!

Składniki:

  • 900g truskawek
  • 50g syropu z agawy w proszku
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub laska wanilii

Sposób przyrządzenia:
Truskawki umyj, usuń szypułki, przełóż do miski, posyp syropem z agawy i odstaw na całą noc aby puściły soki. Następnego dnia truskawki gotuj ok 20 minut, dodaj ekstrakt waniliowy lub wyłuskane ziarenka wanilii wraz z laską. Odstaw na ok 10 godzin. Gotuj ok 30-40 minut. Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonego słoiczka, szczelnie zakręć i odstaw do wystygnięcia.

Wartość odżywcza i energetyczna: (100g produktu): 

  • Energia 127 kcal
  • Białko: 0g
  • Tłuszcze: 0g
  • Węglowodany: 28g
  • Błonnik 0,4g

Komentarze