PIEROGI pszenno-żytnie z JAGODAMI.

Już się pojawiły !!!!! Może cena jeszcze nie jest przystępna ale nie mogłam się powstrzymać. Kupiłam 0,5 kg. Część wykorzystałam na przepyszne pszenno-żytnie pierogi a z pozostałej zaserwuję jutro orzeźwiający, zdrowy koktajl.

Oto przepis na pierogi pszenno-żytnie z jagodami.

Smacznego!

Składniki:  (z podanej ilości wychodzi ok 20 pierogów)

  • 75g mąki pszennej (ok ½ szklanki)
  • 140g mąki żytniej ( 1 szklanka)
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 200g jagód
  • odrobina soli

Sposób przyrządzenia:


Mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól i stopniowo dolewamy ciepłej wody wyrabiając ciasto łyżką. Gdy mąka się połączy z wodą, przekładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy ok 10-15 minut (ciasto wychodzi mniej elastyczne, niż z samej mąki pszennej). Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto dosyć cienko. Ciasto rozwałkować i szklanką wycinać kółka (ja użyłam szklanki o średnicy 9 cm), nakładać po małej łyżeczce jagód, zlepiać brzegi. Pierogi wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotować do miękkości, przez około 5 minuty, od czasu ponownego zagotowania się wody.

I gotowe. Mamy pyszne pierogi pszenno-żytnie z jagodami.

Podawać z jogurtem lekko posypane brązowym cukrem.

Wartość odżywcza i energetyczna: (100g produktu)

  • Energia: 240kcal
  • Białko: 5g
  • Tłuszcze: 1g
  • Węglowodany: 51g
  • Błonnik: 4,3g

Komentarze