Szykuje się upalny tydzień! Na gorące dni najlepszy schłodzony arbuz w połączeniu z fetą. Jedno z moich ulubionych letnich dań. Arbuz głównie zawiera wodę dlatego idealny jest na letnie upały, dodatkowo zawiera likopen – przeciwutleniacz chroniący przed nowotworami i chorobami serca. Pomimo malej ilości kalorii na arbuza muszą uważać osoby z cukrzyca, ponieważ ma wysoki indeks glikemiczny (75). Smacznego !!!
Składniki:
- 3 plastry mocno schłodzonego arbuza
- 50g sera feta ok 12% tłuszczu
- kilka czarnych oliwek
- 1 łyżka ziaren słonecznika
![](https://karmnikzdrowiablog.files.wordpress.com/2016/08/b6f1b-arbuzfeta4.jpg?w=400&h=268)
Sposób przyrządzenia:
Arbuza pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki. Fetę połamać na mniejsze kawałki lub pokroić w kostkę, wyłożyć na arbuza. Dodać czarne oliwki (można pokroić w ćwiartki). Sałatkę posypać prażonymi ziarnami słonecznika.
![](https://karmnikzdrowiablog.files.wordpress.com/2016/08/abdfc-arbuzfeta3.jpg?w=373&h=400)
Wartość odżywcza i energetyczna:
Energia: 230 kcal
Białko: 10g
Tłuszcze: 11g
Węglowodany: 23g
Błonnik: 1g