PLACKI CUKINIOWO-SZPINAKOWE W SOSIE KURKOWYM

Cukinia prosto z ogródka mamusi, kurki kupione dziś w warzywniaku. Dla mnie połączenie idealne. Uwielbiam placki ziemniaczane, które niestety są dosyć kaloryczne. Na szczęście można je zastąpić cukinią, która ma 5 razy mniej kalorii, jest źródłem karotenu, wapnia i potasu. Dodatkowo nie kumuluje metali ciężkich, więc można ją jeść bez obaw. Dodatek szpinaku wzbogaca danie o żelazo, kwas foliowy oraz witaminę C. 

Polecam i smacznego !!!

Składniki: (4 porcje)

  • 1 kg cukinii
  • 130g świeżego szpinaku
  • 4 małe młode cebule
  • 4 suszone pomidory
  • 2 jajka
  • 15g twardego sera (ja użyłam Grana Padano)
  • 3 łyżki mąki pszennej graham
  • 3 upieczone ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pieprz, sól

Na sos: (4 porcje)

  • 400g kurek
  • 2 małe cebule
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 200g jogurtu greckiego light
  • ¼ kostki warzywnej
  • odrobina soli, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Cukinię umyć (nie obierać ze skórki), utrzeć na tarce o dużych otworach, przełożyć do miski.

Dodać poszatkowany szpinak, oprószyć solą i odstawić na ok 15 minut.

W międzyczasie pokroić cebulę i suszone pomidory w drobną kostkę, zeszklić na 1 łyżce oleju rzepakowego.

Po upływie 15 minut odsączyć wodę z cukinii, dodać zeszkloną cebulę z pomidorami, jaja, mąkę, przyprawy, przepuszczony przez praskę czosnek.

Dokładnie wymieszać.

Masę przełożyć do durszlaka i odstawić na ok 10 minut (ja tak najczęściej robię, ponieważ cukinia ma dużo wody).

Na rozgrzanej patelni rozprowadzić pędzelkiem olej rzepakowy i smażyć placuszki z obydwóch stron. Podawać polane sosem z kurek.

Z podanej ilości wychodzi ok. 24 placuszków.

Sos :

Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę, dodać kurki.

Oprószyć odrobiną soli i dusić ok 10 minut, zalać 150ml wody z ¼ kostki warzywnej, zagotować- zredukować nadmiar wody.

Jogurt grecki przełożyć do garnuszka, podprawić wywarem z grzybów i dokładnie wymieszać.

Kurki zdjąć z ognia wlać zawiesinę z jogurtu dokładnie wymieszać.

Sos doprawić do smaku pieprzem.

Wartość odżywcza i energetyczna: (1 porcji- ok 6 placuszków)

Energia: 276 kcal
Białko: 14g
Tłuszcze: 14g
Węglowodany: 26g
Błonnik: 8g

Chcesz skonsultować swoją dietę?

Zadzwoń – chętnie porozmawiam: 784 286 331

Lub napisz – na pewno odpiszę: FORMULARZ

Komentarze