Wstęp:
Witam po krótkiej przerwie. Powracając późnym popołudniem z wakacji, po wielu godzinach w podróży nie chce się nikomu chyba przyrządzać nic co zajmuje dużo czasu. Przygotowałam więc szybką, ale przepyszną sałatkę, z wieloma dodatkami, ale łączącymi się idealnie.Polecam i Smacznego !!!
![](https://karmnikzdrowiablog.files.wordpress.com/2016/08/b8cc2-sac582atkanicejska3.jpg?w=400&h=376)
Wartość odżywcza i energetyczna:
Energia: 247 kcal
Białko: 20g
Tłuszcze: 16g
Węglowodany: 6g
Błonnik: 3g
Składniki:
- 1 mała puszka tuńczyka w sosie własnym (po odsączeniu ok 56g)
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 3 liście sałaty lodowej
- ¼ ogórka zielonego
- 6 pomidorków koktajlowych
- ½ małej czerwonej cebuli
- 1 łyżka kaparów
Składniki na sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz, odrobina soli
![](https://karmnikzdrowiablog.files.wordpress.com/2016/08/dd27d-sac582atkanicejska1.jpg?w=400&h=301)
Sposób przyrządzenia:
Sałatę podrzeć na mniejsze kawałki, cebulę pokroić w piórka, pomidorki przekroić na pół, ogórka pokroić na plasterki.
Na talerzu układać warstwowo warzywa.
Wyłożyć tuńczyka i pokrojone w ćwiartki jajko.
Wszystko posypać kaparami i polać sosem.
![](https://karmnikzdrowiablog.files.wordpress.com/2016/08/b2f94-sac582atkanicejska4.jpg?w=400&h=268)