Przepis na roladki toskańskie z ryżem.

Wstęp:

W niedzielę zazwyczaj mam więcej czasu, który mogę poświecić gotowaniu. Dlatego dziś prezentuję, może nieco bardziej pracochłonny, ale za to niesamowicie pyszny przepis na toskańskie roladki z ryżem i kurczakiem. Mięsko wychodzi niesamowicie soczyste, a ryż dosłownie pachnie letnimi pomidorami. Więc jeżeli znajdziecie chwilę czasu to zachęcam do skorzystania z mojego przepisu. Polecam i smacznego !!!

Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji

Energia: 319kcal
Białko: 33g
Tłuszcze: 10,5g
Węglowodany: 23g
Błonnik: 5,0g


Składniki na roladki: (4 porcje) 

  • 2 piersi z kurczaka (każda po 200g)
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej
  • 10 zielonych oliwek
  • 2 suszone pomidory
  • ½ kulki mozzarelli light
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki miodu
  • 1 ząbek czosnku, świeże listki bazylii
  • pieprz, słodka czerwona papryka, odrobina soli

Składniki na ryż: (4 porcje)

  • 100g brązowego ryżu
  • 1 średnia cebula
  • 120g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • pieprz, odrobina soli, słodka czerwona papryka
  • 400g pieczarek

Sposób przyrządzenia:

Pierś z kurczak umyć, osuszyć. Nożem do filetowania przekroić pierś wzdłuż – tak żeby powstał 1 cienki płat, następnie delikatnie rozbić tłuczkiem.

Z oliwy, roztartego czosnku, miodu, pieprzu, słodkiej czerwonej papryki zrobić marynatę, którą natrzeć filety kurczaka i odstawić na ok 1 godzinę. 

W międzyczasie przygotować farsz: Mozzarellę pokroić w kostkę, oliwki w plasterki, pomidory suszone i bazylię drobno posiekać.

Wszystko wymieszać w miseczce.

Na zamarynowanym piersiach rozłożyć po 2 plasterki szynki parmeńskiej (należy odciąć z niej widoczne pasma tłuszczu) rozłożyć farsz, zawinąć.

Obwiązać kordonkiem a brzegi spiąć wykałaczkami.

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.

Na oleju rzepakowym zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.

Dusić ok 10 minut. Dodać ugotowany ryż, koncentrat pomidorowy, pieprz, sól. Wymieszać.

Rozgrzać piekarnik do 180C.

Roladki krótko grillować ze wszystkich stron, przełożyć do naczynia żaroodpornego, szczelnie przykryć folią i zapiekać ok 15 minut.

Pieczarki umyć przekroić na pół i dusić na oleju rzepakowym z odrobiną soli ok 10 minut.

Roladki wyciągnąć z piekarnika pozostawić na ok 5 minut (muszą odpocząć), usunąć kordonek i wykałaczki. Pokroić w plasterki.

Podawać z ryżem i pieczarkami.

Komentarze