RUKOLOWE PESTO – działa antynowotworowo, wzmacnia odporność.
Wstęp:
Ostatnio w prezencie dostałam parmezan przywieziony prosto z Włoch. Zajrzałam do lodówki, w której znalazłam rukolę, w szafce zawieruszyły się orzeszki piniowe i tak powstało zdrowe, aromatyczne pesto.
Co można napisać o rukoli…. na pewno to, że ma dużo więcej witamin i minerałów niż sałata lodowa. Zawarte w niej związki o nazwie glukozynolany, chronią nasz organizm przed nowotworami i wzmagają odporność.
Polecam i Smacznego !!!
Wartość odżywcza i energetyczna (100g):
Energia: 377kcal
Białko: 7,0g
Tłuszcze: 38g
Węglowodany: 4,1g
Błonnik: 1,8g
Składniki:
- 125g rukoli (bez ogonków)
- 50ml oleju rzepakowego
- 15g orzechów piniowych
- 1 łyżka tartego parmezanu
- pieprz, odrobina soli
- woda (należy dolewać jeżeli pesto będzie za gęste)
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Z podanych składników wychodzi ok 170g pesto.