Jak zdążyliście zauważyć owsianki to moja drugo-śniadaniowa słabość, uwielbiam bo jestem „słodką dziurką” i są one dla mnie namiastką czegoś słodkiego. Dodatkowym plusem jest ich szybkość w przygotowaniu. Dziś moją owsianką poniekąd żegnam się z ciepłymi dniami. Będąc rano w warzywniaku dorwałam truskawki i soczyste słodziutkie maliny. Mój mąż nie może zrozumieć fenomenu połączenia truskawki z czekoladą ja wręcz przeciwnie, dlatego w dzisiejszej wykorzystałam zdrową nutellę, na którą przepis znajdziecie we wcześniejszym poście. Dodatkowo zachęcam do zajrzenia do @dietetyknazdrowie znajdziecie u Marzenki artykuł dlaczego warto jeść owsianki i jak ją przygotować, żeby syciła na dłużej. Smacznego!!!
Wartość odżywcza i energetyczna
- Kcal: 385 kcal
- Białka: 14,5 g
- Tłuszcze: 15,5 g
- Węglowodany: 44 g
- Błonnik: 10,3 g
Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych
- 150ml napoju sojowego niesłodzonego
- 1 łyżka domowej nutelli
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ¼ łyżeczki mielonej wanilii
- 1 łyżeczka liofilizowanej, mielonej truskawki
- garść malin
- garść truskawek
Sposób przyrządzenia:
Mleko wlać do rondelka, wsypać płatki owsiane, gotować na małym ogniu. Owsiankę przełożyć do rondelka, wyłożyć nutellę, owoce, polać masłem i posypać liofilizowaną truskawką.