OWSIANKA Z DOMOWĄ NUTELLA

Jak zdążyliście zauważyć owsianki to moja drugo-śniadaniowa słabość, uwielbiam bo jestem „słodką dziurką” i są one dla mnie namiastką czegoś słodkiego. Dodatkowym plusem jest ich szybkość w przygotowaniu. Dziś moją owsianką poniekąd żegnam się z ciepłymi dniami.  Będąc rano w warzywniaku dorwałam truskawki i soczyste słodziutkie maliny. Mój mąż nie może zrozumieć fenomenu połączenia truskawki z czekoladą ja wręcz przeciwnie, dlatego w dzisiejszej wykorzystałam zdrową nutellę, na którą przepis znajdziecie we wcześniejszym poście. Dodatkowo zachęcam do zajrzenia  do @dietetyknazdrowie znajdziecie u Marzenki artykuł dlaczego warto jeść owsianki i jak ją przygotować, żeby syciła na dłużej. Smacznego!!!

Wartość odżywcza i energetyczna

  • Kcal: 385 kcal
  • Białka: 14,5 g
  • Tłuszcze: 15,5 g
  • Węglowodany: 44 g
  • Błonnik: 10,3 g

Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 150ml napoju sojowego niesłodzonego
  • 1 łyżka domowej nutelli
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ¼ łyżeczki mielonej wanilii
  • 1 łyżeczka liofilizowanej, mielonej truskawki
  • garść malin
  • garść truskawek

Sposób przyrządzenia:

Mleko wlać do rondelka, wsypać płatki owsiane, gotować na małym ogniu. Owsiankę przełożyć do rondelka, wyłożyć nutellę, owoce, polać masłem i posypać liofilizowaną truskawką.

Komentarze