Nutella – jeden z bardziej kontrowersyjnych produktów, który się kocha albo nienawidzi. Ja kocham, w sumie powinnam napisać kochałam, bo dieta wegańska ją wyklucza. Jeżeli mam być szczera żaden własnej roboty krem czekoladowy nie jest w stanie w 100% odwzorować jej smaku, natomiast zdecydowanie lepszym wyborem dla zdrowia jest przygotowanie tej domowej wersji. Bazą mojego kremu są daktyle, dzięki którym nie trzeba dodawać cukru i to jest przewaga nad tradycyjną nutellą, zamiast oleju palmowego – masło z orzechów laskowych ( domowej roboty), napój sojowy nadaje lekko mlecznego smaku. Smacznego!!!
Wartość odżywcza i energetyczna: 100g
- Kcal: 207 kcal
- Białka: 5 g
- Tłuszcze: 7 g
- Węglowodany: 29 g
- Błonnik: 4 g
Składniki:
- 200g daktyli
- 50g masła z orzechów laskowych
- 30g kakao
- 200-250 ml napoju sojowego
Sposób przyrządzenia:
Napój sojowy wlać do garnka, dodać daktyle, gotować ok 20 minut.
Po tym czasie dodać kakao, masło orzechowe. Zmiksować na gładki krem. Przełożyć do słoika, trzymać w lodówce ok. tygodnia.